​Etnografi, araştırmacının belli bir topluluğa ya da organizasyona dahil olarak o topluluğa has davranışları, ilişkileri, etkileşim biçimlerini gözlemlemeyi amaçlayan bir nitel araştırma yöntemidir. Etnografinin bir araştırma yöntemi olarak esnek yapısı araştırılan grubun ortak kültürünü, geleneklerini, sosyal dinamiklerini ve kendine has sosyal kültürel özelliklerini anlamaya yönelik derinlemesine bir anlayış geliştirmemize olanak sağlamaktadır.

​İlk örneklerini antropoloji alanında veren etnografik araştırma, antropoloğun dış dünyaya "kapalı" ve "izole" toplulukların kültürünü anlamak için uzun bir süre boyunca onlarla beraber yaşamasını gerektiriyordu. Günümüzde ise sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında da kullanılmakta, yalnızca uzak diyarlardaki toplulukları değil araştırmacının kendi toplumunda bulunan toplulukların incelenmesini de içermektedir. 

​Etnografik yöntemi kullanan bir araştırmacının amacı bir topluluk içerisinde bulunan insanların düşünme ve davranış biçimlerini saha çalışması yoluyla ortaya koymak ve bu biçimlerin o topluluk için ne anlama geldiğini anlamaya çalışmaktır. Bu bağlamda etnografinin amacı yalnızca uygulamalara ve etkileşimlere yönelik bir anlayış geliştirmek değil aynı zamanda bunların araştırılan topluluk içerisinde ortaya koyduğu anlamlar ağını ortaya koymaya çalışmaktır. Etnografik yöntemi kullanan sosyal bilimci bulgularını tarihsel ve yerel bağlamda konumlandırmaya ve yerel ölçekte elde ettiği veriler ile büyük ölçekteki toplumsal güçler ile incelenen toplumun yapıları arasındaki bağlantıyı tanımlamaya çalışmaktadır. Bu durum sosyal bilimcinin kendi konfor alanından çıkmasını ve sistemli bir meydan okuma yapmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda bu bilimsel etkinliğin amacı da başta coğrafya, sosyoloji ve antropoloji olmak üzere (1) etnografinin nitel araştırmalarda kullanımının teorik ve pratik düzlemde ele alınmasını, (2) katılımcıların etnografik verilerin elde edilmesine yönelik saha çalışmalarında aktif rol almasını ve (3) etnografik yöntemle elde edilen verilerin nitelikli akademik çıktılara dönüştürülmesine yönelik çalışmalarda bulunmalarına katkı sağlamaktır.

​Türkiye’de sosyal bilimler alanında etnografik yöntem ile yapılmış çalışmaların yeterli düzeyde olmaması, lisansüstü tezlerde etnografik çalışmaların araştırmacılar tarafından yeterince tercih edilmemesi ve bu alanda yapılan çalışmalarda da nitelikli çalışmaların görece yetersiz kalması bu etkinliğin temel hedeflerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, bu etkinliğin, etnografik yöntemi etkili bir şekilde kullanabilen, saha çalışmalarının inceliklerine hakim olan ve yine nitelikli etnografik yazımın temel özelliklerini taşıyan akademik çıktılar ortaya koyabilen araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

​Etkinlik kapsamında alanında yetkin akademisyenler tarafından yürütülen dersler ve atölyeler yapılacak, etnografik yöntemin farklı disiplinlerde ne anlama geldiği ve nasıl uygulandığı teorik olarak ele alınacaktır Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemi olarak etnografinin felsefesi, etnografik veriler elde etme teknikleri, verilerin nasıl analiz edilebileceği, mülakat ve katılımcı gözlem gibi yöntemlerin kullanılması ve elde edilen bu verilerin nasıl nitelikli akademik yazıma dönüştürülebileceği ele alınacaktır. Etnografik yöntem kullanarak uluslararası indekslerde (SSCI- SCI-expanded) taranan makalelerin yazımı üzerinde özellikle durulacaktır. Teorik bilginin ağırlıklı olduğu bu bölümlerin haricinde katılımcıların etnografiyi uygulamalı bir şekilde tecrübe edebilmeleri için Ağrı Dağı’nda bir bilimsel gezi ve saha çalışması yapılacaktır. Bu bağlamda Ağrı Dağı’nın kadim sakinleri konargöçerlerin ziyaret edilmesiyle katılımcıların, hem katılımcı gözlemi bizzat tecrübe etmeleri hem de saha çalışması sırasında yapılacak mülakatlara bizzat katılmaları sağlanacaktır. Böylece katılımcıların etnografik yöntemi hem teorik hem de pratik düzeyde tecrübe etmelerine yönelik çalışmalar yapılmış olacaktır. Özellikle lisansüstü öğrencilerin etnografik yöntemi kullanarak yapacakları tez çalışmaları ve ortaya koyabilecekleri nitelikli makaleler projenin uzun vadeli somut kazanımları olarak düşünülmektedir.